Aanstaande woensdag duikt RTL Z in de stand van de wereldecononomie.
Betekenen Brexit, de verkiezingswinst van Donald Trump en de groeiende weerzin tegen één Europa en verdere internationalisering dat de globaliseringsgolf op zijn eind loopt? Sinds 1990 zijn er in een jaar nog nooit zo weinig handelsverdragen afgesloten als nu. Trump heeft het TPP-verdrag de wacht aangezegd en wil opnieuw onderhandelen over vrijhandelsverdrag NAFTA. In Europa is TTIP nooit van de grond gekomen. Ook CETA -het verdrag met de Canadezen- stuit op grote afkeer. RTL Z- journalisten Frederieke Hegger en Roland Koopman gaan hierover in gesprek met drie vooraanstaande economen: Sony Kapoor (World Economic Forum), Muhammad Yunus (nobelprijswinnaar en bedenker van microkrediet) en Tomáš Sedláček (econoom). Gaat onze economie weer regionaal, of is dit een tijdelijke terugval?
Uitzendingen:
Woensdag 30 november, donderdag 1 december, vrijdag 2 december:
11.20 uur: Interview met Sony Kapoor, voormalig investment banker en optiehandelaar. Hij werkte voor de VN en de Wereldbank en is de oprichter van Re-Define, een internationale denktank op het gebied van financiële hervormingen, economisch beleid en globaliseringsvraagstukken.
13.20 uur: Interview met Muhammad Yunus, oprichter van de Grameen Bank in Bangladesh en bedenker van het microkrediet. Hij kreeg voor zijn werk in 2006 de Nobelprijs voor de vrede.
17.15 uur: Interview met Tomáš Sedláček, een tegendraads econoom die voor onder anderen de Tsjechische president Václav Havel werkte. Op zijn 29e werd hij uitgeroepen tot één van de vijf veelbelovendste jonge economen door Yale University.