Op de avond van Nationale Dodenherdenking krijgen oorlogsslachtoffers ook dit jaar weer een gezicht in ‘Ereveld Vol Leven’ bij RTL 4. In de documentaire staan leeftijdsgenoten van overledenen achter de graven symbool voor iemand wiens leven door oorlogsgeweld is beëindigd. Dit jaar brengt onder andere de cast van de musical Soldaat van Oranje een eerbetoon aan 65 studenten en scholieren die begraven liggen op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Verleden en heden
Deze manier van herdenken is een initiatief van televisieregisseur Dennis Brussaard en documentairemaakster Nathalie Toisuta. “In de documentaire wordt herdenken zichtbaar door de ontmoeting met de nabestaanden. Zij vertellen hoe er met het verlies van een dierbare een gat in hun is geslagen. ‘Ereveld Vol Leven’ verbindt het verleden, het heden en de toekomst”, aldus Toisuta.
In de uitzending is dit jaar verder aandacht voor slachtoffers die een cultureel beroep uitoefenden. Zij werden tijdens de oorlog verplicht om lid te worden van de ‘Kultuurkamer’, die ervoor zorgde dat pers en kunstenaars streng gecensureerd werden. Ook wordt de massa-inzet van dwangarbeiders in Duitsland herdacht. Hierbij vielen meer dan 30.000 doden door honger, ziekte, mishandeling en oorlogsgeweld.
Met ‘Ereveld Vol Leven’ hopen nabestaanden respect en aandacht te krijgen voor alle militairen die sterven op vredesmissies, toen en nu.
‘Ereveld Vol Leven’ wordt geproduceerd door Media Luna en DLGR.