Met de kennelijke bedoeling…

Een formaliteit zo leek het althans. Op 28 september 1989 organiseerde het Commissariaat voor de Media een persconferentie voor de uitspraak TV10 en RTL Veronique. Het ging om de beoordeling of deze zenders als ‘buitenlands’ konden worden aangemerkt en daarom mochten uitzenden in Nederland.

Beschermingspolitiek

De Nederlands Mediawet verbood in die tijd Nederlandse commerciële televisie. Den Haag probeerde (ook) in die tijd het Nederlandse publieke bestel te beschermen. In andere landen was het voor commerciële partijen wel mogelijk een uitzendlicentie aan te vragen. Het Engelse Sky Channel bijvoorbeeld kon op basis van Europese regels uitzenden in Nederland. Kabelexploitanten zouden in strijd met de wet handelen als ze een Nederlandse commerciële zender zouden doorgeven. De uitspraak van het Commissariaat was daarom cruciaal voor het niet of wel lanceren van RTL. TV10, een initiatief van Joop van den Ende bedacht vanuit de TV Studio’s in Aalsmeer, kreeg in de opbouwfase argwaan van de wettelijke beperkingen in Nederland. TV10 had eerst geprobeerd om via Milaan te gaan uitzenden en veranderde haar strategie om later met geplande uitzendingen vanuit Luxemburg alsnog buitenlands te worden.

Voorzitter Geurtsen spreekt

Ik was erbij toen de voorzitter Geurtsen van het C v/d M als eerste het oordeel van TV10 voorlas. Het concludeerde dat TV10 de “de kennelijke bedoeling” had om de mediawet te omzeilen. Het commissariaat beoordeelde TV10 als binnenlandse zender. Het betekende later het einde van TV10. Na het vonnis van TV10 was het de beurt aan RTL Veronique. De spanning in de zaal vol met aanwezige pers was voelbaar. Het zweet liep me over de rug. De hele zomer had een klein team keihard gewerkt om in korte tijd iets nieuws neer te zetten. Een Luxemburgs op Nederland gericht commercieel TV station, met reclame, het begin van een horizontale programmering en dagtelevisie, het was ongekend en uniek. Alles was klaar om een paar dagen later op 2 oktober 1989 te gaan uitzenden. Het was voor ons ondenkbaar dat we de eindstreep niet zouden halen, maar als TV10 niet mag… hoe staan wij er dan voor?

Luxemburg zegeviert

Geurtsen vervolgde zijn betoog en oordeelde dat Veronique zou gaan uitzenden via CLT (RTL), een Luxemburgse onderneming die daar al jaren was gevestigd en als buitenlands moest worden aangemerkt. TV10 stond aan de kant en RTL Veronique ging op 2 oktober 1989 op alle kabelnetten in Nederland van start. Ik weet niet welke datum voor mij mooier was 28 september of 2 oktober. Het Nederlandse Televisielandschap veranderde in elk geval voorgoed. RTL Nieuws was zo’n parel in de programmering, vanaf dag 1 een bindende factor in de programmering. Maar laat ik programma’s als ‘Koffietijd’, ‘de Vijf Uur Show’ en het succes van ’Het Rad van Fortuin’ niet vergeten. Het was die eerste maanden elke dag ‘Guinness Book of Records’ wat betreft de kijkcijfers. RTL had elke werkdag 'Dallas’ en later ‘GTST’. Bij de Publieke Omroep moest je in die tijd een week wachten op een volgende aflevering. Achteraf kun je zeggen: in het land der blinden is één-oog koning, maar dat is te makkelijk. De actie 'Zet ’m op 4', de deal met Joop van den Ende waardoor sterren, zoals André, Ron en Henny na het TV10 avontuur aan boord kwamen, zette het in RTL 4 omgedoopte Veronique, voorgoed op de kaart.

Team RTL

De tijd dat je bijna iedereen 'kende' bij RTL is voorbij. Dat kan ook niet anders, we zijn in al die jaren enorm gegroeid. De pioniersgeest uit die begin tijd is gebleven. Vandaag werken we met een groot team van enthousiaste collega’s verder op dat succes van toen. Ik ben er trots op om daar onderdeel van te zijn.