In Nederland zijn er maar liefst tussen de 30.000 en 35.000 kinderen die door verschillende omstandigheden niet in hun eigen bedje kunnen slapen. Om redenen die jij en ik niet kunnen bedenken, maar die deze kinderen overkomen. Niet ver weg, maar gewoon in Nederland. Soms gewoon om de hoek. Redenen die op papier heftig zijn, maar inmiddels niet eens meer zoveel indruk op ons lijken te maken. In ons steeds gekker wordende maatschappij komen woorden als ‘mishandeling’, ‘misbruik’ of ‘verwaarlozing’ nauwelijks meer aan bij ons. Pas als een vliegtuig neerstort of gezinnen als muizen in de val een berg op worden gejaagd, raken we massaal van slag. Zijn we verdrietig, ontredderd en boos. En terecht.
Ik ervaar al deze emoties nu al 5 jaar met grote regelmaat. Ik kan intens verdrietig worden als een hulpverlener mij vertelt waarom een kind niet meer thuis kan wonen. Of als ik een kind zie dat niet meer het vermogen heeft om te lachen. Ontredderd als een kind me recht aankijkt en zegt dat zijn allerliefste wens is om weer naar huis te mogen, maar dan naar een papa die wel lief is. Boos als ik zie in wat voor opvanglocaties deze kinderen worden opvangen. Dat komt bij mij binnen. En ik ben ervan overtuigd, dat dat bij iedereen binnenkomt. Als die verhalen maar worden verteld…
Bewustwordingsfilm
Onze stichting Het Vergeten Kind werkt vanuit de overtuiging dat deze beschadigde kinderen, die door een onveilige of instabiele thuissituatie gedwongen in een opvanglocatie wonen, weer gewoon kind moeten kunnen zijn. De stichting zet zich in om de leefkwaliteit van deze kinderen structureel te verbeteren. Door de sobere, kille opvanglocaties vrolijk en kindvriendelijk te maken. Door bij deze opvanglocaties langs te gaan met een activatieprogramma voor de kinderen die er wonen. Door deze kinderen ook eens uit de opvangcentra te halen en te laten spelen in een pretpark.
Opening 16e Tovertuin
En toen kwam in april een bijzonder telefoontje van RTL Nederland. In het kader van hun 25-jarig bestaan wilden zij een maatschappelijk doel koppelen aan hun jubileumfeest. Het idee was om dromen uit te laten komen van vergeten kinderen in opvangcentra. Wat ongelofelijk stoer van RTL dat ze hebben gekozen voor onze jonge stichting. Wat geweldig dat zij met hun actie vele zonnestralen gaan brengen naar kinderen die dat zo ontzettend verdienen.
We zijn heel blij dat RTL niet alleen de dromen van veel kinderen laat uitkomen, maar ons ook helpt om aandacht te vragen voor de problematiek, die alleen maar erger lijkt te worden. De aanstaande transitie van de jeugdzorg naar de gemeente per 1 januari 2015 baart mij grote zorgen. Met nog maar drie maanden te gaan, weet driekwart van de jeugdzorginstellingen nog steeds niet over welk budget ze vanaf volgend jaar kunnen beschikken. Vele kinderen dreigen de dupe te worden. Hoe kan het toch dat we een ziek kind zoveel beter opvangen en begeleiden dan een kind met een gebroken ziel?
Het Vergeten Kind blijft vechten voor een Nederland waar deze kinderen weer gewoon kind kunnen zijn. Een Nederland waar alle kinderen worden opgevangen op een kindvriendelijke plek. Met speelvoorzieningen en dagbestedingen die passen bij hun leeftijd. Een Nederland waarin ze de (trauma)zorg en begeleiding krijgen die ze helpt het verleden achter zich te laten en te gaan geloven in een betere toekomst. Met goede nazorg, waardoor ze echt aan deze betere toekomst durven te beginnen. Een Nederland waar geen kind vergeten wordt.